Masz w domu cukinię, paprykę i cebulę? Przygotuj z nich wegetariańskie leczo
Dodano:
Leczo to danie późnego lata i jesieni. A to za sprawą łatwo dostępnych wtedy warzyw, z których można je w prosty sposób przygotować.
Leczo w wersji wegetariańskiej to bardzo zdrowe i pożywne danie – składa się głównie z sezonowych warzyw, aromatycznych ziół i przypraw. Jest rozgrzewające, sycące, ale nadal lekkie dla naszego żołądka. Nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować przygotować je w swojej kuchni. Przedstawiamy prosty i niezawodny sposób na leczo.
Wegetariańskie leczo – przepis
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 1 duża papryka
- 1 cukinia
- 3 łodygi selera
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta papryki w proszku
- szczypta chilli
- łyżeczka czosnku w proszku
Sposób przygotowania:
- Cebulę, pomidory, paprykę, cukinię i selera pokrój w kostkę.
- Przygotuj duży garnek. Rozgrzej na dnie dwie łyżki oleju i wsyp pokrojoną cebulę.
- Gdy cebula się zarumieni dodaj pozostałe warzywa. Dodaj przyprawy i wymieszaj całość.
- Gotuj przez ok. 30 minut, aż do miękkości warzyw.
- Przestudzone leczo podawaj z chlebem.
* Do leczo możesz dodać także inne składniki: bakłażana, marchewkę, czerwoną fasolkę, grzyby, ulubione przyprawy.
Źródło:
Kosher